“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Hortus Sanare
2016fotomontages: Rosé de Beer

Onderzoek in opdracht van de Hortus Botanicus Haren/TAAK met financiële steun van het Mondriaanfonds.HAREN - Sinds de Hortus Botanicus in Haren zijn wetenschappelijke functie verloor is de hortus op zoek naar nieuwe bestaansredenen. Een grote groep vrijwilligers onderhoudt de tuinen. Wat doet de zorg voor de tuinen met hen? Zorgen de mensen voor de planten of de planten voor de mensen? Door natuurbeleving en gezondheid te agenderen pogen Sjaak Langenberg & Rosé de Beer de relatie tussen de hortus en de wetenschap te herstellen. Kan de Hortus Botanicus veranderen in een Hortus Sanare, een eigentijds sanatorium? Om dit te onderzoeken kamperen Langenberg & de Beer in 2016 als artists-in-residence in de hortus.

Het onderzoek van Langenberg & de Beer is onderdeel van het project 'Hortus Haren, Verloren en Hervonden', een initiatief van Stichting Behoud Groene Hortus en TAAK. Het hart van het project bestaat uit een aantal artistieke ingrepen, verricht door kunstenaars, tuin- en/of landschapsontwerpers. Daarnaast organiseert TAAK lezingen en programma's en wordt het project afgesloten met een grote manifestatie in 2017, het Jaar van de Botanische Tuinen.

Links

Website TAAK
Website Hortus Haren

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer