“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Verruil je huissleutel voor een sterk verhaal
vanaf 2007 tot heden

fotografie: Myung, Mieke Meesen, Sjaak Langenberg & Rosé de Beer

Project gerealiseerd in opdracht van Pluimen, Rotterdam

Het is nog steeds mogelijk je huissleutel te verruilen voor een sterk verhaal:  € 750,--

Informatie en bestellen: r.debeer@home.nlROTTERDAM – Toeristen die zich tegen betaling in Jemen laten ontvoeren. Miljonairs die astronomische bedragen neerleggen voor een reis door de ruimte. Is het nog mogelijk een authentieke ervaring te creëren in een door media beheerste cultuur waarin niets meer aan de verbeelding wordt overgelaten?

Sjaak Langenberg & Rosé de Beer introduceerden 'Verruil je huissleutel voor een sterk verhaal' in reactie op de doorgedraaide beleveniseconomie en de dagelijkse praktijk van de opdrachtgever van hun project, een bedrijf dat beleveniscadeaus aanbiedt. Wat moet je mensen cadeau doen die alles al hebben? Langenberg en de Beer draaiden de rollen om: als mensen een belevenis cadeau wilden krijgen moesten ze voor één dag hun huis en huissleutel aan hen af te staan af in ruil voor een bijzonder verhaal over hun woonomgeving. In hun tijdelijke verblijfplaatsen werkten Langenberg en de Beer aan een tekst waarin de dagelijkse leefomgeving van de afwezige bewoners subtiel werd veranderd door alleen de verbeeldingskracht. Zonder iets in of aan de huizen te veranderen, brachten ze een metamorfose in woorden tot stand. Na afloop ontvingen de bewoners het hoofdstuk over hun huis per post. Makers en bewoners ontmoetten elkaar nooit.
Het project ging tijdens Den Haag Sculptuur in première in opdracht van het Bureau voor Hedendaags Avontuur. In 2009 werd het in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Blauwe Huis in IJburg opnieuw uitgevoerd. Het is nog steeds mogelijk om je huissleutel voor een sterk verhaal te verruilen.

Links
Algemeen Dagblad: Huis als sleutel voor verhaal

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer