“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Warmlopen voor Santiago, mentale en fysieke conditietraining voor pelgrims
2011

vormgeving website, bewegwijzering, zaalteksten, affiche, uitnodiging, pedometer en garderobe: Rosé de Beer
fotografie: Wiesje Peels & Willem Kuijpers

Project gerealiseerd op uitnodiging van het Museum voor Religieuze Kunst (MRK), Uden.UDEN – Museumbezoek heeft weinig verwantschap met de fysieke opgave van een pelgrimage naar Santiago de Compostela. Vanuit die discrepantie ontwikkelden Sjaak Langenberg en Rosé de Beer interventies in de tentoonstelling 'Een weg van sterren... pelgrimage & Santiago' in het Museum voor Religieuze Kunst (MRK).
Veel pelgrims delen hun ervaringen graag met anderen en beschrijven de bijzondere ontmoetingen onderweg. Om van het museumbezoek ook een collectieve belevenis te maken werd de afstand die bezoekers binnen het museum aflegden geregistreerd met stappentellers. Bezoekers liepen gezamenlijk virtueel naar Santiago. Op loopbanden konden extra meters worden gemaakt. In het museum en op de tentoonstellingswebsite was te zien hoe de collectieve inspanning vorderde. De museumbalie werd ingericht als stempelpost. In de garderobe van het museum vermengde de mentale bagage van de pelgrims zich met de bagage van museumbezoekers door monumentale foto's tussen de garderobekluisjes op te hangen. Langenberg & de Beer vroegen Wiesje Peels om foto's te maken die tegenwicht boden aan het geromantiseerde beeld van de pelgrimage.
Rosé de Beer ontwierp o.a. de website, het affiche en de uitnodiging. Zo kon het concept achter de virtuele pelgrimage worden doorgetrokken in alle communicatie-uitingen.

Langenberg & de Beer also asked Wiesje Peels to create photographs which contrast with the romantic image of the pilgrimage, and Rosé de Beer designed the exhibition’s various publicity formats.

Links
Project website
Omroep Brabant: Museum zet loopbanden op bedevaart-expositie
Dutch national television: RKK: Expositie over pelgrimage naar Santiago

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer