“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Hortus Sanare
2016fotografie: Sjaak Langenberg

Onderzoek in opdracht van de Hortus Botanicus Haren/TAAK met financiële steun van het Mondriaanfonds.HAREN – Sinds de Hortus Botanicus in Haren zijn wetenschappelijke functie verloor is de hortus op zoek naar nieuwe bestaansredenen. In het kader van het kunstproject 'Verloren en hervonden' nodigde de Hortus Haren Sjaak Langenberg & Rosé de Beer uit om te onderzoeken of de verborgen en deels vergeten kwaliteiten van de hortus opnieuw zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Een grote groep vrijwilligers onderhoudt de tuinen. Wat doet de zorg voor de tuinen met hen? De Hortus Botanicus in Haren biedt niet alleen een veilig heenkomen aan planten, maar ook aan de mensen die er werken, ontdekten Sjaak Langenberg & Rosé de Beer toen zij kampeerden in de Hortus als artists in residence. Een kas met het opschrift Hortus Sanare - sanare is Latijns voor genezen - was hun interview- en presentatiesetting. De kas deed dienst als tijdelijk 'sanatorium' en werd langzaam gevuld met markante uitspraken van vrijwilligers over het werk in de tuin, en de verschillen tussen de wereld in de tuin en daarbuiten. Het onderzoek leidde uiteindelijk tot het ontwerp voor de Hortus Hermitage.

Links

RTV Noord (reportage in drie delen om 7.20 uur, 7.50 uur en 8.20 uur)

Website TAAK
Website Hortus Haren

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer