"Art is the lie that reveals reality." Jeroen Brouwers - "Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it." Albert Jay Nock - "The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more." Douglas Huebler - "In life and in art one has to begin each day anew." Louis CouperusTitel: Ålvik Rock
2011

fotografie: Sjaak Langenberg

Project op uitnodiging van Hardingpuls, Norheimsund (Noorwegen) als onderdeel van de kunstmanifestatie GREP Vandring på Fykse.


industrial souvenirsFYKSE - In het Fyksesund Landschapspark aan een zijarm van het Hardangerfjord in Noorwegen vonden Sjaak Langenberg & Rosé de Beer prachtige groene stenen langs de kant van de weg. Het bleek om restafval te gaan van de fabriek in Ålvik waar ferro-legeringen worden gemaakt. Om de bedrieglijke schoonheid van het afval in het landschapspark op scherp te stellen, boden zij de industriële souvenirs te koop aan onder de naam Ålvik Rock – een verwijzing naar de naam van een jaarlijkse heavy metal festival in Ålvik. Ze plaatsten een salontafeltje met de 'edelstenen' bovenop een hoop stenen aan de kant van de weg. Aan de bezoekers van de manifestatie lieten zij de keus: ze konden een stevige prijs betalen voor de stenen of er één gratis oprapen uit de hoop. Zoals een designer die de sporen van het productieproces bewust zichtbaar laat in het eindproduct of een goochelaar die zijn truc verraadt en er toch mee weg komt, ondermijnden zij hun eigen tourist trap. De stenen werden veelvuldig gefotografeerd of stiekem van de hoop geraapt, er werd er één verkocht voor 215 NOK, maar bovenal werden ze voor het eerst echt bekeken.

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer