“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Parkerar i hardangersaumen
2012/2013


fotografie: Sjaak Langenberg en Hans Pulles


UTNE - Sjaak Langenberg & Rosé de Beer ontdekten tijdens een verblijf in Noorwegen dat Hardanger borduurwerk en de patronen die worden gebruikt in Noorse klederdracht ideale parkeervakken opleveren als ze op het wegdek worden aangebracht met wegenverf. Het Hardanger Folkemuseum in Utne wil het ontwerp laten uitvoeren op haar parkeerplaats. 'Nederlanders geven nieuwe draai aan nationaal romantiek van Hardanger.' berichtte het NRK (Norwegian Broadcasting Cooperation) op haar website.

Langenberg & de Beer ontwierpen de parkeerplaatsbelijning tijdens een verblijf in de artist-in-residence Kunstnarhuset Messen in Ålvik aan het Hardangerfjord. Het eerste ontwerp voor de parkeervakken maakten zij in 2011. Ze verspreidden dit plan en andere ontwerpen via ansichtkaarten in de regio. Bij hun terugkeer naar Ålvik in 2012 hebben zij het plan getest op de parkeerplaats van Kunstnarhuset Messen. Deze tijdelijke ingreep werd met enthousiasme ontvangen door het Hardanger Folkemuseum in Utne. Dit museum exposeert Hardanger borduurwerk, traditionele klederdrachten en is in het bezit van de grootste collectie Hardanger violen. Het brede Hardangerfjord met de fruitbomen op de oevers wordt door Noren gezien als het summum van Noorwegen. Langenberg & de Beer treden in een traditie van kunstenaars die een rol speelden in de beeldvorming van de streek. Hun ontwerp van de parkeerplaats werpt een nieuw licht op de tradities.

Links

de Volkskrant: De week van het Noorse parkeervak
NRK (The Norwegian Broadcasting Corporation): Parkerar i hardangersaumen (Norwegian only)

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer