“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Suikertante van de Heuvel
2008/2009

fotografie: Wiesje Peels & Sjaak Langenberg

Project gerealiseerd in opdracht van de gemeente Breda met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

Complete set van 24 suikerzakjes in de orginele envelop: € 20,--

Bestellen: rose@rosedebeer.nl
(excl. verzendkosten)
BREDA - Wie leent er tegenwoordig nog een kopje suiker van de buren? Het project 'Suikertante van de Heuvel' hield de vinger aan de pols van de sociale structuur in de wijk Heuvel in Breda. 300.000 suikerzakjes vormden de spil van dit experiment. 'Als je hart bitter is zal suiker in je mond niet helpen' staat er op de achterkant van de suikerzakjes. Alle huishoudens in Heuvel kregen een incomplete verzameling van suikerzakjes in de brievenbus. Om een complete verzameling van 24 verschillende zakjes te krijgen moest er geruild worden. De 24 suikerzakjes vormden samen een onverbloemde fotoserie van de wijk en haar bewoners. Fotografe Wiesje Peels maakte de foto's.
Suiker is verbonden met Breda waar CSM (Centrale Suiker Maatschappij) jarenlang suiker produceerde. Werknemers van CSM woonden in Heuvel en de directie woonde op stand aan de Heuvelbrink. Heuvel was in de jaren vijftig de eerste uitbreidingswijk van Breda. De wijk werd vanaf 2001 onder het motto 'Kwaliteit maken we samen' herontwikkeld. De ruilhandel in suikerzakjes was een knipoog naar de handel die op een centraal plein in de wijk tot ongewenste ontmoetingen leidde. Er werd massaal gespaard, al klonk er ook soms 'Ik ga niet zomaar bij de buurvrouw aanbellen hoor.' Binnen twee weken na de start van de verspreiding werden 200 Suikertante verzamelblikken opgehaald. Door het project kwam Heuvel positief in het nieuws. Inwoners van de nabij gelegen chiquere wijk Princenhage keken jaloers naar Heuvel. Verzamelaars kwamen van heinde en verre (o.a. België) naar Heuvel. Er werd ook gehandeld. Sommige kinderen boden suikerzakjes te koop aan en op Marktplaats doken 'zeldzame suikerzakjes uit Heuvel' op.

Links
Project website
Omroep Brabant: 300.000 bezondere suikerzakjes in Breda
Breda Vandaag: Suikerzakjes gaan van hand tot hand in Heuvel

© Sjaak Langenberg & Vanessa van Dam