“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis Couperus
<Titel: Hoog Bezoek
2008fotografie: Joep Lennarts

Project gerealiseerd in opdracht van de gemeente Utrecht in samenwerking met het wijkbureau Overvecht en woningcorporatie Mitros.Set van 4 ansichtkaarten: € 8,--


Bestellen: rose@rosedebeer.nl
(excl. verzendkosten)UTRECHT – Bewoners van woonzorgcentrum Zuylenstede in Utrecht Overvecht waren verrast toen er ineens een Japanse geisha aan hen verscheen. In de gondel van de glazenwassers daalde de geisha af langs tien etages van het woonzorgcentrum in Utrecht Overvecht. Vanachter het glas maakte ze contact met de bewoners en voerde een performance voor hen op met bewegingen die waren ontleend aan de theeceremonie en hedendaagse dans.
Sjaak Langenberg en Rosé de Beer bedachten de voorstelling 'Hoog bezoek' tijdens hun verblijf als artist-in-residence in Overvecht in een 10-hoogflat die op de nominatie stond om gesloopt te worden. Tijdens een verkenning van de wijk trok de oproep 'Vrijwilligers gezocht om ouderen te bezoeken' op het prikbord van een verzorgingstehuis hun aandacht. Eenzaamheid onder ouderen is een maatschappelijk probleem dat niet hoog op de agenda van 'krachtwijk' Overvecht stond. Ze vonden een bijzondere 'vrijwilliger' in Japan, het land met de snelst vergrijzende bevolking ter wereld, waar men de eenzaamheid onder ouderen met knuffelrobots te lijf gaat. De in Rotterdam woonachtige Japanse danseres Sato Endo vervulde de rol van 'geisha' in de voorstelling. Deze gastvrouw in theehuizen en andere gelegenheden die bezoekers vermaakt als artieste en conversatiepartner is in Japan een uitstervend fenomeen.

Van tevoren hadden bewoners een fraai vormgegeven uitnodiging gehad waarop stond dat er 'Hoog bezoek' kwam. Activiteiten in woonzorgcentra worden vaak aangekondigd met een nauwelijks vormgegeven A4tje in de lift. Alsof senioren ineens geen oog meer zouden hebben voor kwaliteit… Met hun onorthodoxe activiteit lieten Langenberg & de Beer zien dat je ouderen serieus moet nemen door ze culturele kwaliteit te bieden die de verbeelding prikkelt in plaats van een rolbevestigende activiteit die hun vermeende belevingswereld bevestigt (zoals bingo, meezingen met liedjes uit de oude doos, en dergelijke). Na afloop grapte een van de bewoners: 'Als ik tegen mijn dochter vertel dat ik een geisha voor mijn raam heb gezien denkt ze dat ik naar een andere afdeling toe moet.' Ook voor de activiteitenbegeleiders was de gebeurtenis een eyeopener.

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer