“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Hortus Hermitage
2016/2017

fotografie: Ben Nienhuis en Ishka

Onderzoek in opdracht van de Hortus Botanicus Haren/TAAK met financiële steun van het Mondriaanfonds.HAREN – De Hortus Botanicus in Haren biedt niet alleen een veilig heenkomen aan planten, maar ook aan de mensen die er werken. Vrijwilligers die niet konden meedraaien in de reguliere arbeidscircuit of moeite hebben met autoriteit kunnen in de Hortus in alle vrijheid floreren en ontsnappen aan een maatschappelijk keurslijf. Die kwaliteit willen Sjaak Langenberg & Rosé de Beer versterken door de Hortus Hermitage te bouwen. Menselijke aanwezigheid als onderdeel van de tuinarchitectuur is in Engeland in de achttiende eeuw een tijd in de mode geweest. Men liet kluizenaars – hermits - in tuinen wonen.

De Hortus Hermitage wordt een schuilplek voor logees, bezoekers én vrijwilligers. Het biedt gasten de mogelijkheid om in ruil voor arbeid onderdeel te worden van de werkgemeenschap. Een exclusief verblijf met een sociaal karakter. In samenwerking met Refunc hebben Langenberg & de Beer een ontwerp gemaakt op basis van materialen en meubilair die ooit een functie hadden in de Hortus. Als basisvorm gebruiken ze een voedersilo die ook in het Groningse landschap is terug te vinden. De silo is gekanteld en doorboort een dijk in de 'Groninger tuin'. De verblijfs- en slaapruimte voor gasten bevindt zich in het deel dat in de dijk is ingegraven. De binnenwand is bekleed met 24m2 aan oude plantenkaartjes van de Hortus. Archiefkasten vormen samen een multifunctionele 'woonmachine'. Aan beide zijden is de silo opengewerkt en bevinden zich bankjes met overdekte schuilplekken voor bezoekers en vrijwilligers. Zo ontstaat een spannend spel tussen binnen en buiten, tussen de Hortus en de wereld buiten de Hortus, tussen privéruimte en openbare ruimte, tussen de logé en de bezoekers.

De Hortus Hermitage start als onderdeel van de manifestatie Verloren en Hervonden in 2017. Bezoekers kunnen in de Hermitage overnachten en een aantal schrijvers, filosofen en onorthodoxe organisatiedeskundigen wordt uitgenodigd om in de Hortus Hermitage te verblijven in ruil voor reflectie op de verhouding tussen tuin en maatschappij. De titel van die manifestatie gaat in meerdere opzichten een mooie relatie aan met de Hortus Hermitage: de mens die zich hervindt in de tuin, de materialen die worden hergebruikt, en de Hortus die zichzelf opnieuw uitvindt.

Links

Website TAAK
Website Hortus Haren

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer