“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Hortus Hermitage
2016 - heden

fotografie: Ben Nienhuis en Ishka

Project in opdracht van de Stichting Behoud Groene Hortus met financiële ondersteuning van de Kunstraad Groningen, het Mondriaanfonds, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Haren en de Vereniging Vrienden van de Hortus 'Henricus Munting'.HAREN – De retraiteplek Hortus Hermitage die Sjaak Langenberg en Rosé de Beer in samenwerking met Refunc ontwikkelden voor de Hortus Botanicus in Haren biedt bezoekers de gelegenheid te overnachten in de Hortus. Een grote groep vrijwilligers onderhoudt de tuinen. In de Hortus volgen zij hun eigen tempo en draagt de natuurlijke omgeving bij aan hun welbevinden. Met de retraiteplek biedt de Hortus zijn gasten de mogelijkheid om, net als de vrijwilligers, de Hortus als groene, heilzame omgeving te ervaren. Na sluitingstijd kun je alleen dwalen door de tuinen.

Hortus Hermitage retraite from TAAK on Vimeo.

Voor de bouw van de Hortus Hermitage werd de oude inventaris van de Hortus hergebruikt. De basis van de Hortus Hermitage wordt gevormd door een voedselsilo. Materialen en meubels, die ooit een functie hadden in de Hortus, zijn door Refunc getransformeerd tot een interieur met een verhaal. Van tuinbankjes is een multifunctioneel parkbankmeubel gemaakt dat uitmondt in een bed waarin je onder een dakraam naar de sterren kunt kijken - want in de Hortus wordt het nog echt donker. Een bureau is omgetoverd tot het aanrecht van de buitenkeuken. Zadenkasten doen dienst als lampen. Overdag leef je zoveel mogelijk buiten. 's Avonds trek je je terug en is de hectiek van de maatschappij even heel ver weg.

Menselijke aanwezigheid als onderdeel van de tuinarchitectuur is in Engeland in de achttiende eeuw een tijd in de mode geweest. Men liet kluizenaars - hermits - in tuinen wonen. Zij stonden symbool voor beschouwing, melancholie en het romantische ideaal van de mens die zich terugtrekt uit de maatschappij om tot zichzelf te komen. De Hortus Hermitage is een eigentijdse vertaling van dit gedachtegoed.

De Hortus Hermitage is ontstaan als onderdeel van het programma 'Hortus Haren: Verloren en Hervonden' dat werd ontwikkeld door TAAK. Reserveren en het checken van de beschikbaarheid kan via origineelovernachten.nl https://origineelovernachten.nl/origineel-overnachten-in-de-hortus-botanicus-van-haren/

Links

Voor boekingen van de Hermitage
Website TAAK
Website Hortus Haren

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer