“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis CouperusTitel: Groeten uit Hardanger
2011

fotografie: Sjaak Langenberg fotomontages: Rosé de Beer

Residency op uitnodiging van Kunstnarhuset Messen, Ålvik (Noorwegen), met financiële steun van bkkc.


ÅLVIK - Het brede Hardangerfjord met fruitbomen op de oevers wordt door Noren gezien als het summum van Noorwegen. Tijdens een verblijf in de artist-in-residence Kunstnarhuset Messen in Ålvik traden Sjaak Langenberg & Rosé de Beer in een traditie van kunstenaars die een rol speelden in de beeldvorming van de streek. Ze ontwikkelden voorstellen voor interventies in de openbare ruimte. Van alle voorstellen zijn ansichtkaarten gemaakt die in de Hardanger regio zijn verspreid. Een jaar later keerden Langenberg en de Beer terug naar Ålvik om een aantal voorstellen verder uit te werken.

Langenberg & de Beer zetten de identiteit in een nieuw perspectief en hebben daarbij ook oog voor de keerzijde van de medaille. De noodzaak tot economische ontwikkeling heeft geleid tot zware industrie in enkele dorpen. Watervallen worden geëxploiteerd. De smalle wegen raken in het toeristenseizoen verstopt met campers.
In reactie op toeristen die hun campers volstoppen met voedsel uit eigen land en bivakkeren op gratis staanplaatsen, ontwierpen ze een camper die eruit ziet als een stabbur, een traditionele Noorse voedselschuur. Met een grasdak en op stenen geplaatst kan de kampeerwagen geen kant meer op. Vanuit de sculptuur zouden lokale producten kunnen worden verkocht als statement tegen de parasitaire houding van toeristen.

Andere voorstellen behelzen een waterval als carwash en een zalmkwekerij als zwembad. Traditionele Noorse klederdrachtpatronen blijken ideale parkeervakken in het ontwerp voor een parkeerplaats. Zelden gebruikte bushaltes krijgen een dubbelfunctie als fruitstal aan de weg voor lokale boeren. Op een van de ansichtkaarten wordt de Noorse identiteit bevraagd door het landschap te bevolken met Aziatische boeren. In de Jonsok Tattoo wordt de traditionele Noorse midzomerviering gekoppeld aan tatoeages van de plaatselijke Tattoo Shop.

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer