“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis Couperus



Titel: Nothing but the sea between us
2010







fotografie: Sjaak Langenberg fotomontages: Rosé de Beer

Residency op uitnodiging van kunstenaarsinitiatief Satellietgroep.






GREAT YARMOUTH – Met 92 zeemijlen is de afstand tussen Scheveningen en Great Yarmouth de kortste afstand tussen twee havens in Nederland en Engeland. Norfolkline onderhield tussen 1959 en 2006 een verbinding met vrachtschepen, maar week in 2006 uit naar Vlaardingen, omdat de Scheveningse haven te klein was voor haar uitbreidingsplannen. Tijdens hun verblijf als artists-in-residence in Scheveningen gingen Sjaak Langenberg en Rosé Beer op zoek naar overzeese verbindingen tussen Scheveningen en Great Yarmouth en ontwikkelden plannen waarmee ze nieuwe connecties tot stand brachten. Voor het Time and Tide Museum in Yarmouth ontwikkelden ze een plan om roodverbrande badgasten het museum in te krijgen. Door verhitte mensen letterlijk van het strand af te plukken en in badkleding te fotograferen tussen de historische stukken over de working class van Yarmouth, wordt de relatie tussen zee en achterland hersteld. De foto's zijn het uitgangspunt van een museumcampagne. Een ander plan behelst een roadmovie aan zee. Door een auto met de lichten aan op een draaiplateau op een havenhoofd te parkeren, wordt het voertuig een baken als een vuurtoren. Wie in auto stapt wordt deelgenoot van de roadmovie. Het relaas over de historische en actuele connecties tussen Yarmouth en Scheveningen wordt door de "chauffeur" verteld.

Het plan 'Mammoeten steken de Noordzee over per ferry' hebben Langenberg & De Beer verder ontwikkeld na hun residency.

Meer informatie over het onderzoek en de plannen:
Badkleding verplicht (PDF)
Roadmovie aan zee (PDF)
Good luck (PDF)
Zeventiende eeuws Boulevardblad (PDF)
Scènes uit een huwelijk (PDF)
Masterplan 'Op Scheveningen' (PDF)
He loved the sea, and it claimed him (PDF)
1 Nederlander and 3,000 Engelsen (PDF)
Mooi weer spelen (PDF)

De zee is de grootste publieke ruimte ter wereld. Tegelijkertijd blijft het een ongearticuleerde ruimte. De artist-in-residence Badgast daagt kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers uit om een rol te spelen in de herontwikkeling van de Nederlandse kunst en het herdefiniëren van onze relatie met de zee.

Links
Project website Satellietgroep

Great Yarmouth Mercury: Yarmouth's debt to the unsung Dutch

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer